
KYLÄYHDISTYKSEN TOIMINTA
Kyläyhdistyksen lyhyt historia
Noin 40 hengen ryhmä perusti kyläyhdistyksen huhtikuun 24. päivänä 2004 Tunkelon Isotalon pirtissä. Perustamiskokouksessa läsnä olevat esittivät toiveensa kyläyhdistyksen toiminnasta. Tärkeimpänä toiveena oli vaki- ja vapaa-ajan asukkaiden toive oppia tuntemaan toisensa paremmin yhteisten juhlien, retkien ja talkoiden avulla.
Kehitystoiveina tuli esille monenlaisia tarpeita, joista mainittiin muun muassa kulttuurimaiseman ja luonnon hoitaminen, maanteiden, vesiteiden ja viestintäyhteyksien parantaminen, erilaisten palveluiden ja naapuriavun lisääminen. Toiminnan haluttiin olevan mukavaa ja leppoisaa yhteistoimintaa hyvässä hengessä.
Perustamiskokouksessa käytiin läpi muiden kyläyhteisöjen kokemuksia. Niistä oppiaksemme pitää meidän toiminnan olla kivaa ja avointa. Meidän pitää välttää kuppikuntia.
Perustamiskokouksessa toivottiin yhdistyksen olevan myös rekisteröity rahaa tarvitsevien toimintojen helpottamiseksi.
Yhteenvetona kiteytettiin kyläyhdistyksen sääntöihin tuli kohta kyläyhdistyksen tarkoituksesta: "Hakosalmen, Syväjärven ja Tunkelon kylien vaki- ja vapaa-ajan asukkaiden etujen ajaminen, viihtyvyyden ja yhteishengen lisääminen, perinteiden vaaliminen sekä kaikenpuolinen hyvinvoinnin edistäminen seudulla."
Kaikille jäsenille järjestettävässä vuosikokouksessa kyläyhteisön sääntöjen mukaisesti valitaan uusia jäseniä toinen puoli seuraavan vuoden kylätoimikuntaan. Vuosikokouksessa kerrataan mitä on saatu aikaan ja käydään läpi uudet toivomukset sekä toiminnan kehitys- ja parannusehdotukset.
Nykyisin yhdistys toimii vilkkaasti ympäri vuoden. Päivölässä, 2018 kyläyhdistykselle siirtyneessä entisessä seurakuntatalossa on kuukausittain kahvila, kulttuuritilaisuuksia, luentoja ja kulloisenkin juhlan teemaan sopivia tilaisuuksia. Teemoina on ollut kirjallisuus, kotiseutu, luonto, asumiseen liittyvät teemat kuten vesihuolto ja jätehuolto. Kyläyhdistys järjestää myös lintukävelyjä, retkiä, puistojumppaa kesäisin ja akvarellikurssin yhdessä Oskon kanssa. Myös Oriveden seurakunnan tilaisuuksien kahvitus tai ruokailu tapahtuu usein Päivölässä.
Kyläyhdistyksen yhteydessä toimii Reko-Längelmäen lähiruokarinki, joka mahdollistaa lähituottajien tuotteiden myynnin kahviloiden ohessa.
Kyläyhdistyksen suurimpia kyliä on Längelmäen kirkonkylä, Puharila ja Västilä. Tällä alueella on n. 106 kotitaloutta, jotka suurimmaksi osaksi asuvat omassa kiinteistössä. Kesämökkejä on alueella 645 eli 75% kaikista kiinteistöistä. Vakituisia asukkaita on n. 210 ja kesäisin väkimäärä kasvaa n. 1700 asukkaaseen. Vakituisten asukkaiden keski-ikä on 52 vuotta ja alle kouluikäisiä tai kouluikäisiä on 15% asukkaista. Yli 60-vuotiaita on 46% ha eläkkeellä olevia 41%. Eniten kyliämme työllistää maatalous, metsätalous ja kalastus. (Tiedot perustuvat Pirkanmaan Kylien hankkeen, Kirsi Oeschin esitelmiin Länkipohjassa -23 ja Päivölässä 2024.)